6 Haziran 2008 Cuma

Unutulmaz Maçlar 1: Italya: 0 Hollanda: 0 (3-1 pen.) (Euro 2000)






Bir futbolseverin asla unutamayacağı maçlardan biridir. Belki de günümüz futbolu için dönüm noktası oldu bu maç. O turnuvada Hollanda mükemmel maçlar çıkarıyordu ve çeyrek finalde Yugoslavlar'ı 6-1 ile geçerek yarı finale gelmiş, sol bekte Zenden, sağ bekte Bosvelt gibi 2 ortasaha oyuncusunu oynatacak kadar ofansif bir takımdı Hollanda.

İtalya ise klasik defans anlayışının en sert örneklerini veriyordu. Portakallar harika başlamıştı maça, akın akıl İtalya kalesine geliyorlardı. 34.dakikada Zambrotta 2.sarıdan atılınca artık herşey kolaylaşır diye düşündü belki de maçı izleyen milyonlar. Ancak o dakikadan sonra İtalya " catennaccio" yu mükemmel kurdu. İnanılmaz defans yaptılar, yine de Hollandalılar pozisyon buluyordu. İlk yarıda Frank De Boer'in penaltısını Tolda çıkartırken, 2.yarıda Kluivert direğe gönderiyordu penaltıyı.

Dakikalar ilerledikçe Hollanda baskı altına girmeye başlamıştı, aşamıyorlardı Toldo'yu ki Toldo o maçtan sonra bir ulusal kahraman oluyordu.

Maç penaltılara gittiğinde Hollanda kaçırmaya,Toldo kurtarmaya devam etti. Sağlam defans totalfutbol'u alt ederken günümüzdeki defansif futbolun da temelleri atılmış oldu. Finalde Trezeguet ve Wiltord İtalyanlara acı bir ders verirken hücum futbolunun gücünü ispat ediyorlardı.

Italy: Toldo, Cannavaro, Iuliano, Nesta, Zambrotta, Fiore (Totti 82), Di Biagio, Albertini (Pessotto 78), Maldini, Del Piero, Inzaghi (Delvecchio 67).

Holland: van der Sar, Bosvelt, Stam, F. de Boer, Zenden (van Vossen 77), Overmars, Davids, van Bronckhorst, Cocu (Winter 95), Bergkamp (Seedorf 86), Kluivert.

1 yorum:

kenzavey dedi ki...

Stam'da iyi dikmişti topu havaya