27 Haziran 2008 Cuma

4-2-3-1


Bu tarz büyük turnuvalar, özellikle Avrupa Şampiyonaları bir sonraki şampiyonaya kadar genelde futbola yön veren turnuvalar oluyor. Son 2 turnuvada defansif futbolun baskın gelmesi ile son yıllarda çok kapalı takımlar izledik.

Bunun temel sebeplerinden biri de oyuncuların son 15 yıl içinde gelişen antreman tekniklerinin de sayesinde eskiye göre çok daha fazla koşabilmesi ile oyunun 2 yönünü de oynayabilmesi ile özellikle ortasahaların alan savunması yapması ve rakibi kitlemesi de var. Ama son dönemlerde defansif futbol hastası teknik adamların artması en temel sebep.

Bu turnuvada defansif futbol oynayan ekipler hep hüsrana uğradı ve turnuva bir bakıma 4-2-3-1in turnuvası oldu. Bizim milli takım da çift ön libero ver arkaya sarkan bir forvetle oynadığında etkili oldu. Ama asıl etkiyi Hollanda ve Portekiz maçıyla bu taktiğe dönen ve tüm turnuvanın kaderini değiştiren Almanya oldu. Diğer etkileyici performansları ortaya koyan Rusya, Portekiz, Hırvatistan'ın da benzer dizilişle sahada yer alması gelecek dönemde tek forvetin iyice artacağını ama özellikle kanat oyuncularının artık forvetler kadar gol atacağı dönemlere gidiyoruz.

Alex Ferguson'un son 2 yıldır EPL'yi kasıp kavuran ve en sonunda Avrupa Şampiyonu olan takımının da bu taktiği, hatta biraz da abartıp 4-2-4-0 gibi oynadığını da hatırlatmakta fayda var. Yaşlı kurt'un geleceği öngörmesi çoğu zamanki gibi yine doğru çıktı.

Sonuç olarak önümüzdeki dönemde izlemesi daha zevkli maçlar, yırtıcı tek forvetler ve Ballack, Deco , Sneijder gibi forvet arkalarını bolca izleyeceğiz.

Hiç yorum yok: