26 Eylül 2008 Cuma

24 Takım


UEFA çok saçma bir karara imza atarak Avrupa Şampiyonası'nu 24 takıma çıkarmak üzere. Yarın resmi açıklamanın yapılması bekleniyor.

Evet 16 olunca dışarıda kaliteli takımlar kalabiliyor ama futbolda rekabeti doğuran etmen de zaten bu. Şimdi 10 ya da daha fazla ülkenin finallere katılmak gibi bir derdi olmayacak. İspanya, İtalya, Fransa, Almanya hatta İngiltere:) bile yedek takımlarıyla rahatlıkla finallere gidebilecekler. Bu da elemelerin tamamen önemini yitirmesi demek.

Ekonomik açıdan UEFA açısından mantıklı olabilir ama ben Avrupa'da milli futbol ruhunu öldürecek çok kilit bir hata olduğunu düşünüyorum. Son yıllarda zaten Wenger'in başını çektiği bir grup teknik direktör hazırlık maçlarının saçmalığından, oyuncuların maaşlarını ödeyen klüplerin bu maçlardan zarar gördüğünden dem vururken onların eline çok büyük bir koz verilmiş olacak. Gelecek 10 yıl içinde özellikle büyük ülkelerde milli maçların reytinglerinde, stadyuma gelen seyirci sayılarında ciddi azalma olacağını düşünüyorum. Çünkü Avrupa Şampiyonası Elemeleri hiçbir anlam ifade etmeyecek bu ülkeler için.

Arada sırada seri sürprizlerle gelen takımları finallerde seyretmek güzel ama kaliteyi düşürecek şekilde bunu devamlı hale getirmek hiç de akılcı değil. Klasik olacak ama nicelik değil nitelik önemlidir.

Hiç yorum yok: