5 Mayıs 2009 Salı

U-17 Avrupa Şampiyonası 2009


Finaller yarın başlıyor. Geçen seneki turnuva Antalya'da yanıbaşımızda olunca kaçırmamıştım ancak bu sefer ki turnuvayı televizyondan takip edeceğiz. Son yılların en heyecanlı turnuvalarından biri olması bekleniyor. Nedeni ise Almanya, İtalya, İspanya, İngiltere, Fransa, Hollanda, Turkiye gibi Avrupa'nın ağır toplarının hepsinin finallerde yer alması. Tek eksik Portekiz diyebiliriz, onun yerine de gençlik seviyelerinde son dönemde müthiş bir gelişme gösteren İsviçre var.

Yarın 12:00'de İspanya-İtalya, 19:15'de Almanya-Türkiye maçları Eurosport'ta canlı. Türkiye'deki oyuncularını tamamına yakınını tanıyorum ancak diğer ülkeler için biraz araştırma yapmam gerekti. Genel bir bakış atalım katılan takımlara ve muhtemel yıldız adaylarına.

A GRUBU:

FRANSA: Genel olarak Fransa takımları bu seviyede başarılı olurlar. Geçen sene yarı finalde Türkiye'yi eleyip finalde İspanya'ya kaybetmişlerdi ancak bu seneki kadro genel olarak bakıldığında pek ümit vaat etmiyor. Ancak Fransız takımlarının her zaman kadrolarındaki Afrika kökenli oyuncular nedeniyle fizik olarak üstün olduklarını ve bunun bu seviyelerde önemli bir faktör olduğunu da gözden kaçırmamak gerekir. Le Havre'li kaleci Zacharie Boucher, Lens'li oyunkurucu Alexandre Coeff ve PSG santraforu Jimmy Kamghain en çok övülen oyuncuları.

İTALYA: İtalya genelde U-17 seviyesinde başarılı olan bir ülke değil, İtalyan oyuncular 18-19 gibi parlamaya başlıyor ve U-21 seviyelerinde genelde başarılı oluyor İtalyanlar. Uzun süredir yıldız oyuncu çıkarmakta zorlandıkları zaten bilinen bir gerçek. Juventus forveti Alberto Libertazzi en önemli oyuncuları olarak dikkat çekiyor, onun yanısıra Genoa'lı ofansif kanat Stephen El Shaarawi da dikkat çeken bir diğer oyuncu.

İSVİÇRE: Başta da değindiğim gibi İsviçre son yıllarda gençlik seviyelerinde önemli bir aşama kaydetti. Grubun en zayıf takımı olarak duruyorlar ancak elemelerde 6 maçta sadece 2 gol yiyen bir takım olarak defanslarıyla sürpriz yapmaya adaylar. Ellerinde turnuvanın en önemli oyuncularından biri olması beklenen geçen seneki turnuvada da yer alan Grasshoppers forveti Nassim Ben Khalifa var. Manchester City stoperi Frederic Veseli de savunmanın kilit ismi.

İSPANYA: İspanyollar yıllardır bu turnuvayı domine ediyorlar. 2 senedir üstüste kazanıyorlar ve bu sefer geçen seneden daha iyi bir takımla geldikleri söyleniyor. Turnuvanın en büyük yıldız adaylarından birisi Atletico Madrid forveti Borja Gonzalez. Fabregas'dan daha iyi diye lanse edilen Atletico Madrid'in ortasahası Jorge Resureccion ya da daha çok bilinen adıyla "Koke" bu turnuvada adından çok söz ettirmesi beklenen isimler. Bunlar yetmezmiş gibi bir de Real Madrid'in yıldız Pedro Sarabia ve Barcelona'lı defans Albert Dalmau ile İspanya bu turnuvanın da favorisi olarak gözüküyor.

B GRUBU:

ALMANYA: Almanya hakkında en az bilgi sahibi olduğum ekiplerden. Eleme turu oynamadan ev sahibi olarak gelmeleri bunun temel sebebi. Yine de Werder Bremen forveti Lennart Thy ve Borussia Dortmund'un ofansif orta sahası Mario Götze'nin izlenmesi gereken oyuncular olduğunu söyleyebilirim.

HOLLANDA: Turnuvanın en iddialı ekiplerinden birisi Hollanda, genel olarak altyapı sistemlerinden zorlanmadan yıldız çıkarıyorlar. Takımın yıldızı tanıdık bir isim. 16 yaşına gelir gelmez Arsenal' transfer olan oyun kurucu Oğuzhan Özyakup aynı zamanda takım kaptanı. Geçen seneki turnuvada da kısa bir süre oynamıştı. Oğuzhan'ın bir yılda önemli aşama kaydettiği söyleniyor. Bir başka büyük yetenek de ofansif orta saha Afgan kökenli Shabir Isoufi. Feyoonord forveti Luc Castaignos de takımın golcüsü.

İNGİLTERE: Turnuvanın bir diğer favorisi de İngilizler. EPL'de oynamış 2 tane izlediğim oyuncuları var. Takım kaptanı Jose Baxter Everton'da forma giyip EPL'de forma giyen en genç oyuncu olmuştu. Arsenal'de zaman zaman şans bulan Jack Wilshere da hem kanatlarda hem orta sahada oynayabilen Joe Cole tarzında bir oyuncu. Yine Arsenal'den takım arkadaşı Luke Freeman takımın forveti, defansda ise Sunderland'li Louis Laing önemli bir yetenek.

TÜRKİYE: Geçen sene çok iyi bir jenerasyonumuz vardı ancak yarı finalde penaltılarda elenmiştik. Bu seneki oyuncularımız geçen seneden bile daha iyi duruyorlar. Elit Tur'da çok zorlandık ancak takımın potansiyeline finallerde ulaşmasını bekliyorum. Elit Round'da sakat olan yıldız forvetimiz Muhammet Demir ve Chelsea'ye transfer olan Gökhan Töre takımın en önemli 2 oyuncusu. PSV'li oyun kurucumuz Engin Bekdemir, West Ham'lı kalecimiz Deniz Mehmet, Galatasaray'ın yetenekli açığı Berkin Kamil Arslan, takım kaptanımız Beşiktaş'lı stoper Furkan Şeker ve Schalke 04'ün yetenekli sol beki Nurettin Kayaoğlu takımımızda dikkat edilmesi gereken yetenekler.

4 yorum:

LeFoot dedi ki...

çok güzel bir derleme olmuş. Lens'te oynayan Alexandre Coeff, Fransa'nın gelecekte en çok şey beklediği gençlerden. ellerine sağlık...

LeFoot dedi ki...

Alexandre Coeff, Fransa u-17 kadrosunda değil.

Hüseyin A. dedi ki...

çok hoş bir azı olmuş ellrinize sağlık Hocam,

Muhammet Demir sonradan dahil oldu galiba ben maalesef izleyemedim maçı buldunuz Muhammet'i ve diğerlerini?

Gökhan'ın kımızısına çok sasırdım..

papaz dedi ki...

Adana'daki kadroyu bozmak istemedi sanırım. Hasan da orada etkili olmuştu, o yüzden Muhammet yedek başladı.

Gökhan'ın kırmızısı da çok ağırdı. İlk sarıda oyunu düdükten önce başlattığı için kart gördü ki saçma bir karardı, 2.pozisyonda ise ayağı kaydı ve düşüp Alman'ın ayağına takıldı.