31 Mayıs 2009 Pazar

Şampiyonlar Ligi Elemeler Yeni Format


Gelecek sezondan itibaren Şampiyonlar Ligi ve yeni adıyla Avrupa Ligi'nde format değişiklikleri olacağı biliniyor. Avrupa Ligi ilk kez düzenlenmesi açısından değişikti, onunla ilgili tüm düzenlemeleri yazmıştım.

Şampiyonlar Ligi'nde gruplardan sonraki dönem için önemli bir değişiklik yok. 2 ayrıntı var.

* Gruplardan sonraki ilk aşamada, Round of 16, maçlar 4 haftada oynanacak. Bunun amacı TV'den yayınlanacak maç sayısını artırmak.

* Final maçı Çarşamba yerine Cumartesi akşamları oynanacak.

Ancak eleme döneminde çok ciddi değişiklikler var. Bunları açıklamaya çalışalım.

* Öncelikle 3 yerine 4 eleme turu oynanacak. Avrupa Ligi'nde olduğu gibi 3 eleme turundan sonra bir Play-off turu koyulmuş.

* 1.ön eleme turu 30 Haziran-7 Temmuz tarihlerinde oynanacak.

* 2.ön eleme turu ise 14-15/21-22 Temmuz tarihlerinde oynanacak.

* 3.ön eleme turu ise 28/29 Temmuz- 4/5 Ağustos tarihlerinde oynanacak. Sivasspor kupaya bu turdan dahil olacak. Bu turda elenen takımlar Avrupa Ligi Play-off turuna kaydırılacaklar. Dolayısıyla Avrupa Ligi gruplarına katılmak için bir şansları olacak.

* Play-off turu ise 18/19-25/26 Ağustos tarihlerinde oynanacak ve bu turda rakiplerini eleyecek 10 takım şimdiden belli olan 22 takım'a katılarak 2009/2010 Şampiyonlar Ligi'nde yer alacaklar.

Ancak değişiklikler bununla bitmiyor. Bana göre en önemli ve ciddi değişiklik, küçük ülkelerin önünü açmak için yapılan elemelerde "Champions Path" ve "Best-Placed Path" uygulamaları.

Play-off turu sonunda 10 takım Şampiyonlar Ligi'ne katılmaya hak kazanacak demiştik. Bunların 5 tanesi Champions Path'den, 5 tanesi ise Best-Placed Path'den gelecek.

- Champions Path'de şu an itibariyle UEFA sıralamasında 14. sıra ve aşağıda bulunan ülkelerin şampiyonları yer alacak. Açarsak Yunanistan, Çek Cumhuriyeti, İsviçre, Bulgaristan, Norveç, Danimarka, Avusturya, Sırbistan, İsrail, İsveç, Slovakya, Polonya diye giden ülke şampiyonlarından 5 tanesi gelecek sezon Şampiyonlar Ligi'nde mücadele etme hakkı elde edecek. Bu takımlar sadece kendi aralarında oynayacaklar ve büyük ülkelerin takımlarıyla eşleşmeden Şampiyonlar Ligi'ne katılma hakkı elde edecekler. Açıkca görüldüğü üzere Platini'nin planı daha önceki yıllarda büyük ülkelerin ekipleriyle eşleşip elenen küçük ülkelere bu organizasyonda yer alma şansı tanıma isteği.

- Best-Placed Path'de ise 6.sırada yer alan Rusya'nın 3. takımı ile 7-15 arasında yer alan 9 ülkenin 2.leri yer alacak. Bu takımların hepsi 3. ön eleme turundan başlayacaklar. 2 takım hariç katılımcılar belli.

Shakhtar Donetsk, Sporting Lizbon, Panathinaikos (*kesin değil), Celtic ve Anderlecht bu turdaki seri başı takımlar. Sparta Prag, Dinamo Bükreş (*kesin değil), FC Twente, Dinamo Moskova ve Sivasspor ise 2.torbada yer alacaklar. Bu takımlar arasında çekilecek kura ile 5 eşleşme oynanacak bu eşleşmelerin galipleri Play-off turuna yükselecekler. Elenen takımlar ise Avrupa Ligi Play-off turuna geçiş yapacaklar.

Daha sonra ise bu eşleşmelerden galip ayrılan 5 takım UEFA Sıralaması'nda ilk 5 sırada yer alan ülkelerin eleme turu oynayacak ekipleri ile Play-Off turunda eşleşecek. Bu takımlar da Arsenal, Atletico Madrid, Fiorentina, Lyon ve Stutgart olacak. Bu turda elenen 5 takım da direkt olarak Avrupa Ligi gruplarına katılma hakkı elde edecek ve Şampiyonlar Ligi şansını kaçırmasına rağmen Avrupa Ligi gruplarına katılarak yine önemli bir ekonomik kaynak elde edecek.

Hiç yorum yok: