19 Mayıs 2009 Salı

Avrupa Ligi ve Yeni Statü


Yarın akşam Shakhtar Donetsk ile Werder Bremen arasında tarihin son UEFA Kupası finali oynanacak. Böyle tarihi bir finale ülkemizde tanıklık etme fırsatına sahip olduğumuz için çok şanslı olduğumuzu düşünüyorum. Yarın 21:45'de Şükrü Şaraçoğlu Stadı'nda yerimizi alıp bu tarihi finali takip edeceğiz.

UEFA Kupası son yıllara özellikle büyük ülkelerin takımları tarafından çok fazla 2.plana atıldığı için yeniden yapılanmak zorundaydı. Dolayısıyla UEFA klüplerin gelirlerini artıracak ve turnuvaya daha adil bir hal getirecek yeni bir düzenlemeye gitmek zorunda kaldı. En önemlisi, saçma sapan 5li grup sisteminin ortadan kaldırılması oldu. İçeride-dışarıda oynanan maçların takımların kaderini çizmesi kupanın en adil olmayan yönüydü.

Temel değişen özellik kupanın artık Şampiyonlar Ligi ile aynı zamanda, bu sene için 17 Eylül 2009'da, 4 takımlı 12 grup ile başlayacak olması. Ancak bundan önceki 4 eleme turu ile ilgili bizleri de ilgilendiren çok önemli değişiklikler var.

* 1.ön eleme turu 2-9 Temmuz tarihlerinde oynanacak. Bu turda bizi ilgilendiren bir durum yok, sadece UEFA Fair-Play sıralamasından gelecek takımlar kaliteli olacak bu turda.

* 2.ön eleme turu ise 16-23 Temmuz tarihlerinde oynanacak. İşte bu turda ( bundan sonra daha kolay olması için Beşiktaş'ın ligi ilk 2'de bitirdiğini varsayarak yazacağım. Beşiktaş ilk 2'de bitirince kupa hakkından Fenerbahçe bu kupaya katılacak ancak kupa galibinin sahip olduğu avantajdan yararlanamayacak.) ligimizi 5.sırada bitirecek takım kupaya dahil olacak. Bir önceki turdan gelen 25 takıma 55 takım katılacak ve bu turda 80 takım mücadele edecek. Muhtmelen Fenerbahçe olacak bu takım ve dolayısıyla Fenerbahçe Temmuz ayının ortasında Avrupa mücadelesine başlamış olacak.

* 3.ön eleme turu 30 Temmuz-6 Ağustos tarihlerinde oynanacak. Bir önceki turdan gelen 40 takımın yanına 30 takım daha eklenecek. Burada ligimizi 4.sırada bitiren takım da kupaya dahil olacak. Şu anki sıralama ile yazarsak Galatasaray bu turdan itibaren kupaya katılacak. Bu turda kupaya Avrupa'nın ilk 6 sırasındaki İngiltere, İtalya, İspanya, Fransa, Almanya ve Rusya'dan birer takım da katılacak.

* Buraya kadarki eleme sistemi tanıdıktı. Ancak bu tur yeni. 20-27 Ağustos tarihlerinde Play-off turu oynanacak. Bir önceki turu geçen 35 takımın yanına Şampiyonlar Ligi'nde 3.ön eleme turunda elenen 15 takım ve Avrupa'nın ilk 6 sırasındaki İngiltere, İtalya, İspanya, Fransa, Almanya ve Rusya'dan 2'şer takım daha katılacak. Türkiye'den bu tura kupa şampiyonu katılma hakkına sahip. Ancak kupayı kazanan Beşiktaş Şampiyonlar Ligi'ne kalırsa bu ayrıcalık kupa finalistine geçmiyor, dolayısıyla şu andaki tabloyla ligi 3.sırada bitiren Trabzonspor bu turdan kupaya katılacak.

* Play-off turunu başarıyla geçen 37 takım ilk kez düzenlenecek Avrupa Ligi'nin grup aşamasına kalmaya hak kazanacaklar. Kalan 11 takım ise, Şampiyonlar Ligi play-off turundan elenen 10 takım + UEFA Kupası'nın son galibi olacak.

* 48 takımlı Avrupa Ligi 17 Eylül 2009 tarihinde gruplarda oynanacak 1.maçlarla başlayacak. Kupaya düzen katma açısından maçlar Perşembe akşamları TSİ 20:00 ve 22:05'de oynanacak. Grup maçları sonunda gruplarında ilk 2'y giren 24 takımın yanına Şampiyonlar Ligi'nde grupları 3.sırada tamamlayan 8 takım daha eklenecek ve bundan sonra klasik eleme sistemiyle 12 Mayıs 2010'da Hamburg'da AOL Arena'da oynanacak finale yükselecek takım belli olacak. Bu arada yukarıdaki fotoğraftaki top da finale kadar kullanılacak olan Avrupa Ligi topu olacak.

Benzer şekilde pek çok değişikliğe uğrayan Şampiyonlar Ligi statüsünü de yarın yazacağım.

3 yorum:

pclion dedi ki...

Muhtemelen ikimiz de aynı anda yazıyorduk, ben yazıyı yollama saatimi yazıyorum son olarak. :) Yine de aynı değil yazılar, birbirini tamamlıyor gibi. Daha güzel oldu böyle...

papaz dedi ki...

çeşit iyidir...

baya değişti statü, yarın da CL yazacağım özellikle oradan elenenlerin Avrupa Ligi'ne direk gruptan katılması önemli bir gelişme olmuş.

Hüseyin A. dedi ki...

çok merak ediyordum bu yeni düzenlemeleri hiç bir yerde de bulamıyordum ellerinize sağlık çok hoş ve bilgilendirici olmuş.