3 Ocak 2009 Cumartesi

Devre Arası Raporları 10 (Bursaspor)


2 mesaj altta Ertuğrul Sağlam ve Bursaspor yazısında değindim biraz. Bursaspor'un ihtiyacı taraftarın da sahip çıkacağı, uzun vadeli plan yapabilecek ve gençlere şans verebilecek bir hocaydı. Ertuğrul Sağlam şu an için getirebilecekleri en iyi isimdi.

İlk yarı değerlendirmesine geçelim, Sağlam konusuna tekrar döneceğim sonda. Sezona güzel bir fikstürle başladılar. Hacettepe ve Kocaeli gibi kötü 2 takıma deplasmana gittiler içeride de maçlarını kazanınca 6da 5lik bir başlangıç yaptılar ama Samet Aybaba'nın "Oyuncularım havalandı" diye nitelendirdiği ancak aslında zorlaşan maçlarla takımın doğru yerine doğru düştüğü bir dönem yaşadılar. 6. haftadaki Galatasaray ve 15.haftadaki Trabzonspor galibiyetleri arasında 9 maçta sadece 4 beraberlik alabildiler.

İçeriden biraz bilgim olduğu için biliyorum. Brezilyalılar konusunda Türk klüplerini dolandırmakta 1 numara olan Miranda'ya bağlanmış durumdalar. Sezon başında Melo, Marcelinho, Leandro ve Adriano için 2.5 milyon euro'ya yakın bir para ödediler ve hiçbirinden verim alamadılar. Leandro ve Adriano devrenin yarısında ülkelerine kaçtı. Şimdi ise bu 4 oyuncuyu takasla elden çıkarıp 4 Brezilyalı daha istemişler aynı menajerden. Bir tanesi Dani ( sağ bek) geldi ve sözleşme imzaladı bile.

Defanslarını neredeyse tamamen değiştirdiler. Altay'dan gelen İbrahim Öztürk'ün başarılı performansı ile beklediğimden az problem yaşadılar. Ancak çok dar bir kadroları var. Sağ bekte Veli, stoperde Ömer ve İbrahim şu an için alternatifsiz isimler. Solda Yenal şans verilirse önemli bir oyuncu olacaktır, çok iyi bir sol ayağı var ve Türk solbeklerin hepsinden daha iyi orta yapabiliyor.

Orta sahada Kirita çok erken sakatlanınca onu çok aradılar. Mustafa Sarp istikrarlı performansına devam etti ancak yanındaki isimler sıradan kaldı. Yusuf sakatlık ve ceza dolayısıyla sadece 9 maça başlayabildi ve aslında onu devre arasında satıp yerine para + 2 oyuncu istemeleri kendi açılarından da iyi olacaktır. Yusuf'u satarlarsa 4-2-3-1 yerine 4-4-2 de oynayabilirler, bu da Sercan-Gökhan ikilisini forvette beraber kullanabilmelerine olanak sağlar. Şu ana kadar Sercan'ı genelde sağ açık olarak kullandılar.

Sezonun çıkışını Sercan Yıldırım yaptı. Henüz 18 yaşındaki genç yetenek, Samet Aybaba'nın hışmına rağmen kendini tanıtmayı başardı. Dar alanda çok çabuk hızlanabilen, 1e1lerde çok etkili ve son vuruşları gayet başarılı olan Sercan sezonun en büyük çıkışını yapan isim oldu.

Ne Yapmalılar?

Ertuğrul Sağlam'ı 3.5 yıllık sözleşme ile takımın başına getirmeleri çok önemli bir hamle. Çünkü 87den sonra iyi bir altyapı kuşağına sahip olan Bursa'da 90lı Sercan ve stoper Serdar Aziz, 89lü İsmail Özgür Göktaş ve daha da önemlisi 92 doğumlu büyük şeyler beklediğim forvet Muhammet Demir, 91 doğumlu sol açık Eren Albayrak gibi önemli genç yeteneklere sahipler. Bu isimlerin parlayabilmesi için kendisini rahat hisseden ve uzun vadeli düşünebilen bir hoca çok önemli. Kısa vadede defansta ve orta sahanın ortasında kendilerini geliştirmeleri lazım. 1 stoper, 1 ortasaha almaları şart ve bu 2 mevkiye de takıma kalite katacak isimler almaları lazım. 85li Gökhan Güleç ve Yenal Tuncer gibi genç yetenekler de gelişimlerini hızlandırırırsa Bursaspor 2011de üst sıralara oynayabilecek bir sistem kurabilir.

Hiç yorum yok: