1 Ocak 2009 Perşembe

Devre Arası Raporları 8 (Eskişehirspor)


Sezona doğru hoca ve iyi sayılabilecek transferlerle başladılar. İlk yarının sonuna geldiğimizde tekrar baktığımızda dünyanın en uzun boylu kalecisi Ivesa, Hırvat stoper Vucko, ligimizi iyi tanıyan ve Anadolu takımları için çok iyi bir forvet olan Youla, Hacettepe'den gelen sol açık Bülent Kocabey çok doğru transferler olarak gözümüze çarpıyor.

Rıza Çalımbay gibi sağlam savunma yaptırmayı seven ve her gittiği takıma karakter katan bir hocayla başlamaları avantajıydı. Rıza Çalımbay'ın klasik haline gelen sağlam savunmaya dayalı mentalitesindense daha ofansif bir takım oldu Eskişehir. Özellikle sol açıkta Bülent, sağ açıkta Serdar Özbayraktar ( ki Serdar'a bir parantez açalım. 2 sene önce Antep BB'de müthiş bir sezon geçirmişti ve hem teknik hem de liderlik özellikleriyle dikkatimi çekmişti, geçen sezon da Es-Es'in yükselme serüveninde büyük rol oynadı.) kanatları ve 2 etkili forvet Youla ile Anderson'la son derece ofansif kadrolarla çıktı maçlara. İçerideki Fenerbahçe ve Galatasaray maçlarında bu hatla başladı maçlara ve takımı tüm Türkiye'ye sevdiren performansları bu maçlarda geldi.

Sezon başında beklediğim gibi dış saha karneleri zayıf kaldı. İçeride taraftarlarından aldıkları destekle daha ofansif oynamaları ve deplasmanda Çalımbay'ın daha defansif oyunu tercih etmesinin bunda önemli rol oynadığını düşünüyorum.

Kalede İvesa, defansta kaptan Sezgin, kanatlarda Serdar ve Bülent forvette de Youla ilk yarıda dikkat çeken isimleri oldu. Sonuç olarak ilk yarıyı 12 yıl sonra TSL'ye yükselen bir takım olarak iyi bir yerde kapattılar. Galatasaray, Fenerbahçe ve Denizlispor gibi uzun süre hafızalardan çıkmayacak maçlar oynadılar.

Ne Yapmalılar?

Aslında ben yazıyı yazana kadar 3 transfer yaptılar. El Saka defans için tecrübe katkısı yapacaktır. Vucko, Sezgin ikisi de genç ve yetenekli oyuncular. El Saka ile defansları güçleniyor. Beşiktaş'dan kiralanan Emre Özkan hem sol bek hem stoper oynayabilen bir oyuncu ki ben de sol bek ihtiyaçları olduğunu yazacaktım. Şu anda neredeyse tamamı TSL'de oynayan Dardanel kadrosun sol beki olan Murat Önür beklediğim aşamayı yapamadı. Batuhan transferi de akıllı bir hamle. Lovrek'ten beklenen verimi alamadılar. Youla-Anderson alternatifsiz kalmıştı. Batuhan Anderson'u kesebilecek özellikte. Beşiktaş etiketli Rıza Çalımbay'ın da Batuhan'a önem vereceğini düşünüyorum. Beklenen patlamayı burada yapabilir Batuhan. Bence bundan sonra tek ihtiyaçları orta alanın ortasına defansif özellikli bir oyuncu. Geçen sene önemli işler yapan Doğa'dan bu sene verim alamadılar çünkü.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Rıza Calımbay'ın elinde Murat ve Ahmet Saglam varken Serkan Ozdemir'i gidip solbek oynatması da bu sezonun en buyuk tuhaflıgı. Umarım Emre Ozkan transferinden sonra da bu inadini surdurmez. Oldukca guzel bir ozet yapmissiniz..