29 Ocak 2009 Perşembe

2011e Doğru Ümit Milli Takım


Bu yazıyı uzun zamandır yazmak istiyorum ama erteliyordum, bu gece artık kararı verdim başlayalım yazmaya.

2009 Avrupa Şampiyonası'nı 86 ve 87 gibi altyapıda aslında çok dikkat çekmeyen ama sonradan müthiş gelişme gösteren kuşakla kaçırdık. Arda, Kazim, Mevlüt, Ceyhun, İbrahim Kaş, Mehmet Topal, Serdar Özkan gibi isimleri kullanabilecek olan milli takımımız Belarus'a elenerek büyük bir vitrin şansını kaçırdı. Şimdi gelecek Mart 2009'da 2011 için elemeler başlayacak ve 01.01.1988 ve sonrasında doğumlu oyunculardan yeni bir milli takım oluşturma çalışmaları tam gaz devam ediyor. Özellikle daha önce milli olmamış 2.lig, 3.lig oyuncuları ile Almanya'daki isimlere yönelik 2 kamp düzenlendi Kasım ve Aralık aylarında.

88 jenerasyonumuzun 2005'de Avrupa Şampiyonluğu ve Dünya 4.lüğü var, 89 jenerasyonumuz çok başarısızdı, 90da genel olarak sıkıntı olsa da Sercan Yıldırım, Barış Memiş, Göksu Alhas gibi 3 potansiyel yıldız adayı var. 91 jenerasyonumuz ise gelmiş geçmiş en iyi jenerasyonumuz olabilir. Semih Kaya, Batuhan Karadeniz, Abdülkadir Kayalı, Eren Albayrak, Soner Aydoğdu gibi A takımla maçlara çıkmaya başlayan isimlerin yanısıra Cem Sultan, Emre Çolak, Özgür Çek gibi çok yetenekli ve PAF liginde oynayan isimler de var o jenerasyonda.

Öncelikle kaleden başlayalım. Belki de uzun süre sonra kale konusunda sıkıntı çekmeyeceğimiz bir ümit milli takım olacak. 88li Onur Kıvrak bir önceki Ümit Milli takımın da 1.tercihiydi, 2011e kadar oynayabilecek konumda. Fenerbahçe'de bu sezon oynadığı 5 kupa 2 lig maçında sadece Sivas'da 2 gol yiyen diğer 6 maçta kalesini gole kapatan, U-17 ile Avrupa Şampiyonu apoletli Volkan Babacan da diğer alternatif. Genç milli takımlar bazında onlar kadar kariyerli olmayan ama Denizli'nin kalesini ele geçiren ve düzenli olarak TSL oynayan yine 88li Cenk Gönen ise üst düzey maç tecrübesi olarak ağır basıyor 2 isme de. Sonuç olarak 3 ciddi aday var kale için ve sorun olmayacak gibi duruyor. 89lu Altay'ın kalesini ele geçiren Gökhan Değirmenci, yine 88li Altay'ın yedek kalecisi ( 2.yarı için Konya'ya kiralandı) Atilla Özmen de gelişim göstermeleri halinde kadroya girebilecek isimler.

Defansa geldiğimizde ise malesef aynı bolluğu bulamıyoruz. Sağdan başlarsak bir önceki Ümit Milli takım kadrosunda da yer alan Excelsior'lu Aykut Demir ve Gençlerbirliği'nde zaman zaman oynayan Emre Balak ön plana çıkıyor. Sağ tarafta ayrıca 89lu Wehen'li Tunay Acar'ın da kadroya girebilme ihtimali var, onu izlemişliğim yok.

Defansın ortasında Eren Güngör gibi bir cevherimiz var ama onu Terim A milli kadroya alacaktır devamlı olarak diye düşünüyorum. Onun 2011e kadar burada kalacağını sanmıyorum. İBB'de bu sezon sadece 2 maçı kaçıran 88li Mahmut Tekdemir 1. tercih olacaktır. Onun dışında düzenli olarak forma bulan bir isim yok TSL'de. Ancak Manisaspor'da çok iyi bir sezon geçiren Sakarya altyapılı 88li Hüseyin Tok dikkat çeken bir isim. Onun da kadroda olmasını bekliyorum. Buraya Almanya'dan arayış içinde milli takım yetkilileri. Koln II'de oynayan 89lu Serdar Kesimal'ın önemli bir isim olduğunu duydum. Yine sağ kanada yazdığım 2 isim de hem Aykut hem Emre aslen stoper özellikli oyuncular. Rize'de devamlı oynamaya başlayan 89lu Mesut Yılmaz da bir diğer alternatif. Beklenen çıkışı erken yaparsa 91li Semih Kaya'yı da bu milli takımda izleyebiliriz ancak onun asıl çağının bir sonraki milli takım olduğunu belirtmeliyim.

Solda ise uzun zaman sonra alternatifimiz var. TSL'de 2 takımın sol kanadında gencecik isimler oynuyor. 90 doğumlu Hertha Berlin altyapılı Uğur Demirkol Ankaraspor'un sol kanadında iyi işler yapıyor. Ancak benim asıl değinmek istediğim isim Gaziantep'li İsmail Köybaşı. 89lu oyuncu bu sezon ilk kez Trabzon maçında A takımla oynadı ve Yattara karşısındaki müthiş performansını bir de çizgiye kadar inerek Beto'ya yaptığı asistle süsledi. Antep'de Ivan çok önemli bir isim, önce onu kesemedi ama sonrasında Nurullah Sağlam da onun bu performansına kayıtsız kalamadı ve Ivan'ı öne alarak artık İsmail'i solbekte düzenli olarak oynatıyor. Savunmada çok sağlam, hücumda da topu iyi kullanan İsmail'den gelecek adına beklentilerim yüksek. Altay'ın düzenli oynayan 89lu solbeki İsa Akgöl'e de bu 2 isimden şimdilik şans gelmez gibi dursa da o da özellikle hücum yönüyle dikkat çekici bir isim.

Defansta moralleri bozacak bir tablo var gibi gözükse de orta sahada çok alternatifli bir kadromuz var. Nuri Şahin, Antep'de Murat Ceylan, Caner Erkin gibi isimler çok önceden bu kadroda kendine yer bulan isimler. Bu 3lü ile ortasahanın göbeğini kapatabiliriz. Bunların yanına 90lı Göksu Alhas ve daha da önemlisi 91li Abdülkadir Kayalı ile son dönemde Gençlerbirliği A takımına yerleşmeye başlayan, harika sol ayağıyla dikkat edilmesi gereken bir isim olan yine 91li Soner Aydoğdu (ki bu hafta ilk golde Troisi'ye verdiği pas harikaydı) da oyunu 2 yönlü oynayabilen çok yetenekli isimler. İkna edebilirsek Almanların yeni Ballack'ı 90 doğumlu 1.87lik Taner Yalçın ( ki Köln ile ilk Bundesliga maçına da çıktı bu sezon) forvet arkasında çok etkili olabilir. Yine Hamburg'lu 90 doğumlu Tunay Torun da bu sezon Bundesliga'da forma şansı buldu, 3 Bundesliga 2 UEFA maçında sonradan oyuna girdi. Sol ayaklı Tunay çok uzun zamandır milli takımımızda oynuyor ve 2007de Karadeniz Oyunları'nda etkileyici bir oyun ortaya koymuştu.

Yine kanat rotasyonumuz da bol alternatifli. Sağda Aydın Yılmaz, solda Aydın Karabulut playoff maçlarında sahaya çıkan kadrodaydılar. 2si de beklenen patlamayı henüz yapamadı ama Ümit Milli seviyesinde çok iyi maçlar çıkarmışlardı. 90lı Barış Memiş ve bugün Fenerbahçe maçında son 20 dakikada oyuna giren 91li Eren Albayrak çok özel oyuncular. Barış'ın kilo alıp güçlenmesi lazım. Eren ise daha önce yaşadığı pubis sorununu tamamen atlatabilirse kendi takımlarında 11i zorlarlar. Özellikle Ertuğrul Sağlam, Eren için büyük şans. Sol ayaklı oyuncu haftasonu İBB maçında da son 30 dakikada oyuna girdi ve 2.golde büyük katkı sağladı, bu akşam Gökhan Gönül gibi müthiş bir savunmacı karşısında da iyi işler yaptı oyunda kaldığı sürede. Yine Galatasaraylı 88li Alpaslan Erdem, Eskişehirli 89lu Selçuk Alibaz, Kayserili 88li Umut Koçin 3lüsü de sol kanatta kadroya girebilecek potansiyelde isimler. Bu arada Samsun'un 2 kanat oyuncusu 88li sağ açık Turgut Doğan Şahin ve sol açık Sercan Temizyürek'i de atlamamak lazım. Turgut golcülüğü, Sercan yaratıcılığı ile dikkat edilmesi gereken isimler. Galatasaray'ın Diyarbakır'da kiralık oynayan 89lu sağaçığı Erhan Şentürk de iyi bir sezon geçiriyor.

Forvete gelince ise uzun zaman sonra bu kadar dikkat çekici isimleri görüyoruz. 90lı harika çocuk Sercan Yıldırım kesinlikle 1 numaralı tercih olacaktır. Sercan sezon başından bu yana 6 ay içinde bile önemli aşama kaydetti ki Ertuğrul Sağlam ile bunu devam ettirecektir. 91li Batuhan Karadeniz her ne kadar problemli bir oyuncu olsa da büyük bir yetenek ve Eskişehir deneyimine golle başlaması çok güzel haber. Kolunu kırmadan önce Gençlerbirliği'nde değişilmez oyuncu olma yolunda ilerleyen 88li Mustafa Pektemek, Sakaryaspor'da çoğu kişinin gözünden uzak kalmasına rağmen önemli fiziksel gelişim göstererek harika bir sezon geçiren Özgürcan Özcan, Kickers Offenbach'da çok iyi bir sezon geçiren ve büyüklerin takibinde olan 88li Tufan Tosunoğlu da kadroya düzenli çağrılacaklardır.

Sonuç olarak defansda bazı eksiklerimiz dikkat çekiyor ancak yine de her mevkide takımlarında düzenli oynayan hatta takımlarını sırtlayan isimler dikkat çekiyor. 2009u kaçırdık ancak 2011de Ümitler Avrupa Şampiyonası'nda olmalıyız. 4 Şubat'ta grup kuraları da çekiliyor.

6 yorum:

Her Yol Roma dedi ki...

papaz, müthiş bi inceleme. genç takımları ve ligdeki gençleri bu kadar iyi takip ediyor olman takdire değer. devam..

saygılar

papaz dedi ki...

Teşekkürler, genç oyuncular en büyük ilgi alanım. TSL ve BA'yı takip etmekse profosyonel işim olunca birleşiminde geniş bir bilgi hakimiyeti oluşuyor bu alanda.

Adsız dedi ki...

tebrikler çok güzel ve bilgilendirici bir inceleme olmuş

pclion dedi ki...

Harika bir yazı olmuş Metin hocam, benim gibi genç oyuncularla kafayı bozmuş arkadaşları mest edecek türden.

İsimlerin hepsi tanıdık elbette ama kimin nerde, ne durumda olduğuna dair güzel bir derleme olmuş. Senden daha sık bekliyoruz bu tip yazıları.

Bu arada sağ taraf için Serkan Kurtuluş da bir alternatif olarak görülebilir. Düzenli forma şansı bulabilirse en az ismi geçen oyuncular kadar faydalı olacaktır. Ayrıca Galatasaray altyapısından sürpriz yapabilecek Emrah Yollu (ki defans kıtlığı düşünüldüğünde izlenmesi gereken bir oyuncudur), Gökhan Öztürk ve Anıl Dilaver gibi isimler de var.

papaz dedi ki...

Sağ ol Uğur, dediğin gibi Fatih Serkan Kurtuluş sağbekte düşünülebilir. 90lı olmasına rağmen daha önceden de 1 kere ümit milli olmuştu yanlış hatırlamıyorsam.

91li Emrah Yollu da solak stoper kıtlığı olan ülkemizde üzerinde durulması gereken bir isim. Hava toplarında etkili ancak fizik olarak gelişmesi lazım ( En azından onu en son izlediğim Mayıs ayına göre konuşuyorum).

caglarkeceli dedi ki...

bende kafayı genç futbolcularla bozduğum için yazınız çok güzel olmuş bir eklemede ben yapmak istiyorum sol açık olarak karşıkayada oynayan 89lu ferhat kiraz düşünülebilir bence
son olarakta taner yalçının ikna edilmesi konusunda bir bilginiz var mı?
yazı için teşekkürler