16 Aralık 2008 Salı

BA 1.LİG İlk Yarının 11i


Bankasya 1.lig son derece çekişmeli geçiyor bu sezon, ekonomik sıkıntılarla boğuşan Erciyes, Adana, Malatya gibi önemli şehir takımları ile iyi yönetilen ve kadro istikrarı sağlayan Manisa, Karşıyaka, Kasımpaşa, Altay gibi ekiplerin kapışması lige heyecan katıyor. Ligin genel değerlendirmesini de haftasonu maçları oynandıktan sonra yapmayı düşünüyorum. Ancak ilk yarının Altın 11ini seçmek için yeterince maç oynandı. Son maçlar öncesinde kadroyu oluşturabiliriz.

KALE:

Kerem İnan (Karşıyaka) (25 Mart 1980):

Açıkcası kale konusunda 3 isim arasında kaldım. Manisa'da Ufuk, Kasımpaşa'da Tolga da başarılı bir dönem geçirdiler ancak sene başında oluşturulan toplama takımla Karşıyaka şampiyonluğa oynarken burada en önemli rolü oynadı Kerem. Defansın arkasını harika topladı ve çoğu maçta takımını kurtaran isim oldu. 16 maçın 8inde gol yemeyerek ayrıca çok iyi bir istatistik yakaladı:

DEFANS:

Sağbek: Ömer Hacısalihoğlu (Kasımpaşa) (1 Nisan 1977):

Geçen sezon Süperlig'de istikrarlı performans sergileyen tecrübeli oyuncu kadrosunun büyük kısmını koruyan Kasımpaşa'da aynı istikrarı devam ettirdi ve takımının 16 hafta sonunda ligin zirvesinde olmasında önemli rol oynadı. Savunma özelliğinin yanında hücümda da büyük katkı sağladı takımına.

Stoper: Evren Kürkçü (Kasımpaşa) (8 Kasım 1982):

Kasımpaşa sezona kadrosunda Fatih Akyel gibi bir tecrübe ve Jens Berthel Askou gibi geçen sezon TSL'de etkileyici işler yapmış olan 2 stoperle başlamış olmasına rağmen Evren istikrarlı şekilde defansın göbeğinde formayı bırakmadı. Önce Askou'yu kesti, daha sonra Fatih Akyel kulübeye geçti ancak Evren yerini kaptırmadı. Güçlü ve hava toplarında etkili, ilk yarının en çok dikkat çeken isimlerinden oldu.

Stoper: Volkan Koçaloğlu (Rizespor) (18 Şubat 1979):

Evren'i yaptığı çıkıştan dolayı seçerken zorlanmadım ancak 2.stoper konusunda baya zorlandı. Karşıyaka'da Fuat, Kartal'da Zafer Şahin, Bolu'da 21 yaşındaki Evren Kilarci, Manisa'da Erman Güraçar, Diyarbakır'da Erhan Çatalcam iyi işler yaptılar. Ancak ilk yarının neredeyse tamamını krizde geçiren ve pek çok sakatlıkla boğuşan Rizespor'da Volkan çok önemli işler yaptı. Sol ayaklı stoper geçen sene İBB ile 27 maçta TSL'de de oynamıştı. Kürşat, Murat Ocak, Ahmet Görkem'in yaşadığı sakatlıklar ya da kadrodışı sebepleriyle defansın tüm yükünü çekti ve ilk yarının 11ine girmeyi haketti.

Solbek: Ahmet Burak Solakel ( Karşıyaka) (1 Mart 1982):

Karşıyaka'nın sene başındaki transferlerinden Burak yeni takımında çok iyi bir ilk yarı geçirdi. Aslında bu mevkide genelde başarılı isim çok azdı. Mahmut Hanefi ve Ferhat istikrarsız bir ilkyarı geçirdiler. Burak bu kanatta hem ligin en az gol yiyen 2.defansının bir parçası olurken hücumda da çok başarılı performans sergiledi.

ORTA SAHA:

Sağaçık: Murat Akın (Kasımpaşa) (22 Ekim 1986):

Yine seçim yapmakta zorlandığım bir mevki oldu. Murat ile Güngören'li Turan Kuş arasında kaldım. Solak Turan her mevkide oynayabiliyor ve sol tarafın sahibi banko olduğundan ancak burada şans verebilirdim ona da ama Murat bir adım öne çıktı. Geçen sezon ortasında Belçika'dan transfer edilmişti. 15 maça çıktı TSL'de de. Bu sezon Bankasya'da da 15 maçta 3 gol attı, oyunu 2 yönlü oynayabilen çağdaş bir kanat oyuncusu.

Defansif Orta Saha: Merter Yüce (Altay) (18 Şubat 1985):

Altay'ın ilk yarı performansını Merter öncesi ve sonrası olarak değerlendirmek lazım. 11.haftadaki Diyarbakır maçının 20.dakikasında sakatlandığından beri Altay düşüşte. Onun olmadığı dönemde 5.5 maçta 11 gol yediler. Merter'li dönemde 12 gol yemişlerdi sadece. Uzun boylu, iyi yer tutan çağdş bir ön libero Merter. Süperlig kulüplerinin yıllardır göremediği bir oyuncu. Bir dönem Tigana istemişti.

Ofansif Orta Saha: Sezer Öztürk (Manisaspor) (3 Kasım 1985):

Almanya doğumlu Sezer Manisaspor'un kilit ismi oldu bu sezon. Sezon başında yazdığım raporu okuyanlar da görecek ki bu sezon kaptanlık bandını alana kadar sorumsuz, bencil bir oyuncu portresi çizen Sezer 23 yaşında kaptan olunca tamamen farklı bir oyuncu profiline büründü. Frikikleri, sert şutları, asistleri ( bu ligde istatistik tutan bir kaynak yok ama 10. hafta civarında 6 asisti vardı.) ve liderliği ile çok büyük katkı sağladı takımına. Bir ortasaha oyuncusu için 15 maç 10 gol. Fazla söze gerek yok.

Solaçık: Ferhat Kiraz ( Karşıyaka) (2 Ocak 1989):

Büyük yetenek olarak lanse edildi Ferhat ancak Gençlerbirliği'nde bir türlü şans bulamadı. Yaşı daha 19 zaten geç kalmamışdı ve çok yerinde bir hamleyle Karşıyaka tarafından kiralandı transferin son günlerinde. Genç yetenek harika işler yaptı ilk yarıda. 13 maçta oynayıp 4 gol bıraktı rakip kalelere ve hepsi çok kritik ve güzel gollerdi, Kasımpaşa deplasmanında beraberliği getiren müthiş golü, Erciyes deplasmanında 3 puanı getiren tek golü ve Manisa ile deplasmanda oynanana kritik maçta 1 puan alırken attığı 2 golle takımına çok büyük katkı sağladı. Forvetler Yunus, Eser ve Serkan çok kötü bir ilk yarı geçirirken Ferhat takımın hücum yükünü sırtladı.

Forvet: Bruno (Orduspor) (8 Ağustos 1988):

Hakkında daha fazla yazmaya gerek var mı. Burada ve burada Bruno hakkında yazmıştım zaten. İlk yarıda şu ana kadar sadece 1 maç kaçırdı, 15 maçta 14 golle müthiş bir ilk yarı geçirdi. Sol ayağı raket gibi, rakip defansları maç boyu yoruyor ve bitiriciliğ 1.sınıf. Orduspor kesinlikle bu ligde yılın bombasını patlattı Bruno ile.

Forvet: Riberio (Rizespor) (10 Haziran 1982):

Forvet bölgesinde iyi performans gösteren çok isim oldu. Diyarbakır'lı Emrah ve Altay'lı Burak başı çeken isimler ancak en önemli performans Rizespor'un Brezilyalısı Riberio'dan geldi bana göre. 13 maçta 9 gol attı ilk yarıda. Devamlı gol atmasına rağmen sezon başında Metin Diyadin onu bir türlü 11de düşünmedi ancak zamanla o da mecbur kaldı oynatmaya ve Brezilyalı artık boş geçmiyor. Hantal bir oyuncu ancak hava toplarında çok etkili, yine istatistik tutan yer yok ama ligin kafayla en çok gol atan oyuncusu olsa gerek. Özellikle Karabük deplasmanında ceza sahası yayından kafayla attığı gol müthişti.

Tabii ki buradaki 11 benim kişisel fikirlerim, tüm maçları izleyemiyoruz tabii ki dolayısıyla gözümden kaçan isimler de olmuştur. Ayrıca 11e alamadığım ancak ilk yarıdaki performanslarıyla alkışı hakeden isimleri de sırasıyla buraya ekliyorum.

Kaleci:

1.Tolga Özgen (Kasımpaşa) (28 Şubat 1980)
2.Ufuk Ceylan ( Manisaspor) (23 Haziran 1986)

Defans:

1. Erman Güraçar (Manisaspor) (24 Ağustos 1974)
2.Zafer Şahin (Kartalspor) (29 Aralık 1977)
3.Jerry Akaminko (Orduspor) (2 Mayıs 1988)
4.Erhan Çatalcam (Diyarbakırspor) (7 Mart 1981)
5.Fuat Erarslan (Karşıyaka) (7 Mart 1979)
6. Evren Kilarci (Boluspor) (15 Ocak 1987)

Ortasaha:

1.Nizamettin Çalışkan (Manisaspor) (24 Mart 1987)
2.Turan Kuş (Güngören BLD.) (4 Mayıs 1981)
3.Cihan Yılmaz (Karşıyaka) (15 Haziran 1983)
4.Hasan Aydınlı (Giresunspor) (1 Ekim 1982)
5.Abdoulaya Diakhate (Kartalspor) (16 Ocak 1988)
6.Serdar Sinik (Orduspor) (16 Mayıs 1981)
7.Sertan Vardar (Boluspor) (13 Mart 1982)
8.Taha Yalçıner (Karşıyaka) (12 Ocak 1987)

Forvet:

1.Emrah Bozkurt (Diyarbakırspor) (5 Mart 1980)
2.Erhan Küçük (Kasımpaşa) (26 Şubat 1981)
3.Özgürcan Özcan (Sakaryaspor) (10 Nisan 1988)
4.Burak Çalık (Altay) (5 Şubat 1989)
5.Bikoko (Erciyesspor) (24 Eylül 1988)
6.İskender Alin (Kartalspor) (28 Şubat 1984)

8 yorum:

pclion dedi ki...

Ellerine sağlık Metin hocam, güzel ve yararlı bir derleme olmuş. Özellikle dikkat çektiğin genç oyuncular önemli.

Murat Akın bildiğim kadarıyla İsviçre kökenlidir, o dönemde göz ucuyla takip ettiğim adamlardan biriydi. Süper Ligde Kasımpaşa'yla pek dikkat çekmemişti ama anlaşılan Bank Asya'da kendini bulmuş...

papaz dedi ki...

Teşekkürler, Genk'den transfer edilmişti Murat. Belçika doğumlu.

Ama arada İsviçre macerası varsa bilmiyorum.

pclion dedi ki...

Benim hatam, tabii ki Belçika olacak :)

selaminko dedi ki...

Murat Akin'i FM2006'dan bilirim. Genk takımından alırsın cok ucuza. Forvettir kendisi. 1 sene pişmesini beklersin sonra süper bir forvetin olur:)

Tuna dedi ki...

Emrah Bedir sakatlanmasaydı bu kadroda mutlaka kendine yer bulurdu.

papaz dedi ki...

evet yazarken aklıma geldi Emrah zaten, daha önce blogda yazmıştım kendisi hakkında, çok beğendiğim bir oyuncu ancak sezonu kapatması çok kötü oldu.

Unknown dedi ki...

Harika tespitler olmuş..
Ben İskender Alın'a dikatle bakmanızı istiyorum..
Sürekli ve istikrarlı bir oyuncu..
Muhtemelen böyle sürdürse performansını Süper'e çıkabilir..

papaz dedi ki...

serbest kaldı İskender zaten, Fenerbahçe ile görüşüyor bildiğim kadarıyla.