7 Ekim 2008 Salı

Yusuf ve Ön Libero Kavramı

1. sinyali Antalya maçında vermişti GS, o maçta Antalya'nın teknik açısından zayıf Afrikalıları bile araya top atabilmişti. 2. sinyal Kocaeli maçındaydı ama bu sefer de çok kötü ortasahası ile top tutamayan Kocaeli yakalayamadı arkada alan.

Dün sahada Yusuf vardı, önünde de 2 araya koşu yapan oyuncu. 4-2-3-1 oynadı Bursa ama solda Maxim oynadığı süre boyunca yürüdü, fayda değil zarar getirdi.

Galatasaray'ın ilk 5 hafta oynadığı takımlardan bir farkı vardı Bursa'nın, o da forvet arkası oyuncusu olmasıydı, hele de bu oyuncu Yusuf olunca, güçlü ama kısa mesafede hızlı hareket edemeyen ( mesafe uzadığında geniş adımları ve vücutları ile rakiplerini bozarak yakalamaları daha fazla ihtimal dahilinde) 2 Galatasaray stoperinin arkasına çok rahat toplar attı Bursa. Elinizde bu tarz iki stoper varsa ve orta saha oyuncularını dripling yaparak karşılanmadan bu stoperlerin üzerine gelmesini engelleyemezseniz bu açıkları sezon boyu verirsiniz. İlk gole bakarsak Yusuf'u 40 metre dripling yaparken karşılayan adam sol bek Volkan Yaman. Orada olması gereken Ayhan Arda'dan bile sonra geliyor ki burada suç Ayhan'da değil. Çünkü Ayhan oyunun 2 yönünde de iyi bir oyuncu ama günümüz futbolunda ön libero oynayacak oyuncunun top çalma özelliğinin yüksek olması lazım, Ayhan pozisyonu doğru alır ama top çalma konusunda bir ön liberoda olması gereken özelliklere kesinlikle sahip değil.

Elde eksiklerin çok fazla olduğu ortada ama bu durumda yapılması gereken en azından Mehmet Güven ile ya da Emre Aşık stoper-Meira ön libero şeklinde başlayarak bu bölgede Yusuf'un karşısında durabilecek bir adam koymak olabilirdi.

Trabzonspor gibi Galatasaray da Denizli, Konya, Antalya gibi ekiplerle oynadı (üzerinde bir de ligin şu ana kadar tartışmasız en kötü takımı Kocaeli) ve bol pozisyon buldu ama 2 kere iyi savunma yapan ekiple karşılaştı. Kayseri'de 0 Bursa'da 2 pozisyon bulabildi.

Galatasaray'ın Avrupa öncesi ligde yenilmesi ders alınması açısından güzel oldu ancak Skibbe'nin bu dersi alıp alamadığını ilerleyen haftalar gösterecek. UEFA'da cidden iyi ekipler var ve bu oyun yapısıyla Galatasaray'ın Avrupa'da gruplardan çıkabileceğine inanmıyorum. Ligde şimdiye kadar oynadığı 4 ekip, ayrıca Gençlerbirliği, Ankara, Ankaragücü gibi korkak takımlar karşısında bu taktikle kazanırlar ama dengelei savunma yapan, iyi hücum eden Sivas, Kayseri, Antep, Bursa maçlarından hep bu sorunu yaşar Galatasaray.

Bu arada 90 doğumlu Sercan Yıldırım yazısı da yakında gelecek.

Hiç yorum yok: