5 Haziran 2009 Cuma

Topuz Savaşları


Açık konuşayım özlemişim bu transferleri. Eskiden her transfer sezonunda kaçırma, villada saklama, forma giydirme tarzı transfer olayları çok olurdu. Tuncay Şanlı ve Okan Koç'dan sonra bir de Mondragon transferinde baya olay çıkmıştı, onun dışında ben uzun zamandır bu kadar yılan hikayesinde dönen transfer hatırlamıyorum.

Mehmet Topuz'un gelecek sene kontratı sona eriyor ve kendisi de açıkca beyan ettiği üzere bu sene Kayseri'den ayrılacak. Dolayısıyla Kayseri de alabileceği maksimum fiyata Topuz'u satmak istiyor. Buraya kadar bir problem yok. Beşiktaş Mehmet Topuz ile görüşüyor ve kendi beyanıyla çocukluğundan beri "Beşiktaşlı" olan Mehmet Topuz ile anlaşıyorlar, hatta IMKB'ye Kayserispor'la görüşmelere başladıklarını bildiriyorlar.

Fenerbahçe de yeni kongreden çıkmış ve çıtayı yüksek göstermiş bir yönetimle Topuz'u kaçırmamak için Kayserispor'a Beşiktaş'dan daha iyi bir teklif yapıyor ve klubüyle anlaşıyor, ancak Topuz gönlünün Beşiktaş'ta olduğunu ve Fenerbahçe'de forma giymeyeceğini televizyon ekranlarından beyan ediyor.

"Öncelikle Mehmet Topuz'un bonservisi Fenerbahçe'de" diye bir durum yok, çünkü Bosman kuralları sonrası oyuncuların bonservisi diye bir kavram yok. Transfer için ödenen paralar "sözleşme fesih bedeli" olarak geçiyor, dolayısıyla Mehmet Topuz Fenerbahçe'ye imza atmadığı sürece Fenerbahçe ile Kayserispor'un anlaşmasının bir önemi yok. Ancak Kayserispor'la 2010'a kadar sözleşmesi olduğu için Kayserispor ile anlaşmadan Beşiktaş forması giymesinin de imkanı yok.

Mehmet Topuz ya rest çekecek, 1 yıl da Kayseri'de kalacak ve büyük ihtimalle kadrodışı kalacak. Kontratı bitince gelecek yaz Beşiktaş'a gelecek ya da Beşiktaş ile Kayserispor anlaşacak ki 2. ihtimal çok daha kuvvetli. Fenerbahçe açısından Beşiktaş'dan öte Mehmet Topuz'dan yenmiş bir tokat var ki Topuz'un Saraçoğlu ziyareti enteresan olacaktır. Fenerbahçeliler kendilerine gelmek istemeyen Topuz'a karaktersiz diyecek, Beşiktaşlılar ise gelmeden Fenerbahçe'ye golünü atan Topuz'u bağırlarına basacaktır. Kazanan ise öncelikle Kayserispor olur. Sonra da hem sağ iç hem sağ açık oynayabilen Türkiye'nin en istikrarlı oyuncularından biri Mehmet Topuz'u kadroya katan Beşiktaş olur.

Tahminim bu transfer kan davasına döner. Bundan sonraki dönemde Beşiktaş ve Fenerbahçe birbirlerinin anlaşmak üzere oldukları oyunculara transfer teklifleri yapıp satıcıları zengin edecektir. Bir süre sonra da 2 tarafın da zararlı çıktığını kabul edip barışacaklardır. Seviyorum bu transfer sezonunu.

7 yorum:

Arkhe dedi ki...

"Fenerbahçe de yeni kongreden çıkmış ve çıtayı yüksek göstermiş bir yönetimle Topuz'u kaçırmamak için Kayserispor'a Beşiktaş'dan daha iyi bir teklif yapıyor ve klubüyle anlaşıyor"

Yanlış.

Fenerbahçe doğru olanı yapıyor, futbolculdan ve Beşiktaş'dan önce Kayserispor ile görüşüp anlaşıyor.

Beşiktaş ise yazılı kuralların aksine Kayserispor'u iplemeden önce futbolcu ile görüşüyor. Kayserispor'dan "Fenerbahçe ile anlaştık" cevabını almasına rağmen..

Fenerbahçe bugün resmi sitesinden "Topuz Fenerbahçe'de" haberini girmeseydi bu tiyatrodaki tek masum ve hatasız taraf olacaktı ama bence o açıklama ile hata yapıldı. Keşke daha dolu, üzerinde daha fazla düşünülmüş bir açıklama yapılsaydı, Beşiktaş yerin dibine sokulsaydı ve kısaca "alın şimdi Topuz'u g*tünüze sokun" mesajı verilebilseydi..

byildizli dedi ki...

Çok karışık olay ya. Şimdi Fenerbahçe'ye imza atmadığı sürece kulüpler arasındaki anlaşmanın önemi kalmıyor herhalde ve gerisin geriye bonservis Kayseri'ye gidiyor.

Eğer ki Topuz, dediği gibi 1 yıl top oynamadığı takdirde, bu sayede serbest kalmış oluyor. Tabii bir de tazminat mevzusu var.

papaz dedi ki...

Bosman kuralından önce olsaydı klubüyle anlaşmak yeterli olacaktı ancak Mehmet Topuz köle olmadığı için oynayacağı takımı seçme hakkına sahip, dolayısıyla sadece klubüyle anlaşmak da yeterli değil, aynı sadece oyuncuyla anlaşmanın da yeterli olmadığı gibi.

Yazıda da dediğim gibi, bu transfer kan davasına döner. Bundan sonraki dönemde Beşiktaş ve Fenerbahçe birbirlerinin anlaşmak üzere oldukları oyunculara transfer teklifleri yapıp satıcıları zengin edecektir. Bir süre sonra da 2 tarafın da zararlı çıktığını kabul edip barışacaklardır.

ti esti to dedi ki...

harbi ya. bu kadar hareketli başlamaıştı hiç bir transfer sezonu. beşiktaşla fener baya birbirine girecek. biz de haldun üstünel varken daha çok sessiz ve derinden bitiriyoruz. tarık gibi olmasın da sonu.

kralex dedi ki...

Peki Kayserispor şikayet etse Beşiktaş bizimle görüşmeden futbolcuyla anlaştı, forma giydirdi, basına açıklama yaptı, borsaya bildirdi diye. Beşiktaş ceza almaz mı? Chelsea A.Cole transferinde ceza aldı diye biliyorum ben.

MillStory dedi ki...

Bu olay sanıldığı kadar karışık değil esasında.
Fenerbahçe kendisini istemeyen bir futbolcuyu istiyormuş gibi görünüyorsada olay o da değil.
Topuz'un öncelikle ben Beşiktaş'lıyım Beşiktaş'tan başka takımda oynamam beyanı yalan ve Beşiktaş yöneticilerinin isteğiyle verilmiş bir beyandır.
Zira kayseri.org'da ve farklı yerlerde yayınlanan röportajında 3 büyükleri tutmadığını kendisi dile getiriyor.
Ayrıca yine Beşiktaş'la anlaştım açıklamasını yaptığında Fenerbahçe ile 10 gündür görüştüğünüde söylüyor.
Madem Beşiktaş'tan başka takımda oynamıyacaksın neden Fenerbahçe ile görüştün diye sormazlarmı adama ?
Peki ya Fenerbahçe'nin ısrarının sebebi nedir ?
Düne kadar Kayserispor'dan başka takım tutmuyorum diyen Fenerbahçe ile kendi deyimiyle 10 gündür transfer görüşmeleri yapan Topuz'u bir anda Fanatik Beşiktaş'lı yapan nedir ?
Tabiki paradır.
M.Topuz Fenerbahçe ile yaptığı görüşmelerde sözlü bir anlaşmaya varılıyor ve bu Pazartesi imza için anlaşılıyor.
Bu görüşmelerden Kayseri'ninde haberi var bu arada Fenerbahçe Kayseri ile bonservis konusunuda hallediyor.
İşte ne oluyorsa bu noktada Beşiktaş'ın herkesi hiçe sayarak direk gidip otelde Topuz'a yüksek bir rakam önererek aklını çelmesi ile başlıyor.
Anında canlı yayına çıkararak akıllarınca Kayseri'yi zor durumda bırakacaklarını ve bonserviside ucuza kapatacaklarını hesaplıyorlar.
Ama evdeki hesap çarşıya uymuyor ve Kayseri hem Fenerbahçe'ye verdiği sözün arkasında durarak hemde kendilerinin hiçe sayılmasına kızarak Beşiktaş'a resti çekiyor.
Fenerbahçe ise her konuda anlaşılmışken yapılan bu etik olmayan davranışı cezalandırmak adına Topuz'un satış haklarını Kayseri'den alıyor.
Şu aşamada hem Beşiktaş hem Topuz Fifa nezdinde suçludur.
Bu olayda iki suçlu vardır ve bunlar Beşiktaş ve Topuz'dur.
Eğer Topuz Fenerbahçe ile sözleşme imzalamazsa hem kendi başını yakacaktır hemde Beşiktaş'ın ağır cezalar almasına sebeb olacaktır.
Ama bu dakkadan sonra Fenerbahçe'de oynayabilirmi sanmıyorum.
Yinede yaptığı hatayı temizlemek adına gelip imzasını atması herhalde seçenekler arasında en mantıklı olanıdır diye düşünüyorum ...

Kalten dedi ki...

Topuz'un Beşiktaş'ın teklifini Fener'in teklifinin üstünde tutmasının sebebi bence para değil.

Aziz Yıldırım Beşiktaş'tan çok daha fazla para vereceğini Topuz'a iletti, ancak yine de Topuz'un gönlünü çelemedi (ki kaynakları, imkanları vs. düşünürsek Fb'nin bu konudaki gücü Bjk'den daha fazla).

Ben de Topuz'un Beşiktaşlı olduğuna vs. çok inanmıyorum, ancak diğer duygusal sebeplerin önemli rol oynadığına inanıyorum. Aziz Yıldırım Topuz'u onun telefonuna çıkacak kadar bile kaale almazken Yıldırım Demirören'in futbolcunun kaldığı otele gitmesi onun için önemliydi bence. Zaten teklifi "samimi" olarak vurgulaması da bu yüzden.

Ha doğrudur/yanlıştır tabii ki tartışılır, ama bence sebep budur.

Profesyonellikle bağdaşır mı --kesinlikle bağdaşmaz, profesyonel futbolcu bu tip duygusal kararlar vermez.

Ama futblog okuyucuları olarak biz hep eloğlunun bayrak adamlarını, Lucarelli'lerini, yöneticilere posta koyan Carragher'larını hayran hayran izliyorduk, saygı duyuyor, haberlerini okuyorduk.

Bir benzerini de şimdi burada görüyoruz diye düşünüyorum, ne olursa olsun burada bir duruş vardır, olayın sonu nasıl bağlanırsa bağlansın saygıyı hak ediyordur.