3 Ağustos 2009 Pazartesi

Trabzon: 6 MVV: 0


Sezon öncesi son hazırlık maçında Trabzonspor evinde 1 haftadır doğru düzgün antreman yapmamış Maastricht'i bulunca seyircilerini mest etti ve sezon öncesi güzel sinyaller verdi. Öncelikle dediğim noktanın altını çizelim. MVV Trabzon'a daha çok turistik bir seyahate gelmiş gibiydi, sadece 1 kez stadda 1 de tesislerde antreman yaptılar, onun dışında genelde geziyle değerlendirdiler vakitlerini.

İlk 11'de geçen seneye göre 2 değişik isim vardı. Kampın yıldızı Engin ile sezonun en doğru transferlerinden biri Tjikuzu. Hüseyin'in gönderilmesi ve yerine topu oyuna daha düzgün sokabilen, daha yüksek tempolu Tjikuzu'nun alınması orta sahaya canlılık getirdi. 4-5-1, 4-3-3 karması bir dizilişle sahaya çıkıyor Trabzon bu sezon. Bu sistemin en çok yaradığı adam da Colman. Geçen sene de pek çok kez yazdım. Delgado'dan eksiği yok fazlası var Colman'ın. Oyun görüşü ve pasları çok iyi, bunun yanısıra çok da iyi şut çekebiliyor. Sol tarafı savunma zorunluluğundan kurtulunca orta sahada organizatör olarak oynamaya başladı ve çok daha etkili oluyor. Zafer Yelen ve Ceyhun da hazır olarak bekliyorlar orta saha rotasyonunda. Alanzinho ve Engin'in de Colman'ın pozisyonunda oynayabilmesi önemli bir artı.

Engin transferi önemli bir kumar. Engin şu ana kadar hep problemleriyle ön plana çıktı. Yeteneklerine rağmen sorunlu bir oyuncu ancak çok istediği bir takıma gelmesi ve şu ana kadar sahiplenmesi, geldiği yerin kıymetini bilmesi önemli bir artı. Eğer Engin bu mentalite ile devam ederse milli takım yolu açık, çünkü yetenekleriyle forvete yakın her mevkide görev yapabilen özel bir oyuncu.

Broos'un artılarından birisi takım içindeki rekabeti artırması oldu. Geçen sene hiç katkı yapmayan Barış ve Ceyhun bu sene direk rotasyonda olacaklar. Hatta Barış 11'de başlayabilir - ki ben kanatlarda Engin-Alanzinho'yu tercih ederim - bunun yanısıra Zafer Yelen de her an takıma girebilir. Duran toplardaki etkinliği ve şutları ile takım için önemli bir alternatif o da.

Şu an 7 yabancı da oynayabilir durumda, dolayısıyla 1'i kulubeye gidecek. Görünüşe göre bu isim Yattara-Alanzinho ikilisinden biri olacak ya da Giray performansını yükseltirse Song'u kesecek ancak ön tarafta Engin şu an çok etkili olduğundan Yattara-Alanzinho ikilisinden biri çok daha yüksek ihtimal. En azından ilk haftalarda Yattara'nın sakatlığında böyle bir sorun olmayacak.

Trabzon'un bu seneki en büyük avantajı oturmuş kadrosu. Geçen sezonki iskelet kadro devam ediyor. İlk 11'e girecek şu an için 2 transfer yapılmış durumda, takımın birbirini tanıması ve takımdaki pozitif hava önemli artılar ancak 3 İstanbul takımı da önemli paralara takviyeler yaptı ve çok güçlendiler. Broos'un yanına Metin Diyadin ve Ünal Karaman'ın verilmesi ligi tanımaması ile ilgili sorunları ortadan kaldırmak adına çok doğru bir hamle, dolayısıyla bu oturmuşluğun avantaja dönüşmesi için lige iyi bir başlangıç şart. Fikstür olarak zor bir maç olsa da oturmamış Sivas karşısında deplasmandan alınacak bir galibiyet takımın önünü açacaktır. Bu arada Avrupa da çok önemli. Takımın gruplara kalması çok önemli, yıllardır Avrupa mücadelesine ya hasret kaldık ya erken veda ettik. Bu yüzden bu sene gruplara kalınması ve orada iyi bir mücadele verilmesi çok önemli.

Hiç yorum yok: